T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / PENDİK - Pendik Türk Telekom Şehit Murat Mertel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı Bölümü

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan Ağ İşletmenliği, Yazılım Geliştirme dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Teknoloji hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten Bilişim Teknolojileri alanında bilgi sahibi olan bireylere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebeple, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler.

Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir. Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR:

1- Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik

2- Yazılım Geliştirme

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI:

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş imkânlarına sahiptir.

Web programcıları ve veritabanıprogramcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e – ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler.

Bilgisayar teknik servisi, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerlerinde, şirketlerde ve özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler.

Yazılım Geliştirme

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir.

Görevleri

1. İş organizasyonu yapmak.
  2. Analiz yapmak.
  3. İhtiyaçları değerlendirmek.
  4. Algoritma yapmak.
  5. Web sitesinin görsel tasarımını yapmak.
  6. Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek.
  7. Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

Meslek Elemanında Aranan Özellikler

1. Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,
  2. Yabancı dil bilen,
  3. Ekip içinde çalışabilen,
  4. Sistemli düşünebilen,
  5. Matematikle ilgili konularda başarılı,
  6. Kendini yenileyebilen,
  7. Araştırmacı,
  8. Sabırlı ve dikkatli,
  9. Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.

Çalışma Ortamı Ve Koşulları
Büro ortamında çalışır ve genellikle tasarım ve görsel unsurlarla uğraşır. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir. Meslekteki hastalık riskleri; bilgisayar çalışanlarının görmeye yönelik sorunlarının başında göz sulanması, gözlerde tahriş ve batma, göz yorgunluğu, mavi ve çift görme gelmektedir. Bilgisayarda çalışanların başlıca şikâyetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bölgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlıklar meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.

İş Bulma İmkanları
Kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI:

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları:

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP'nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

Dal Adı Yükseköğretim Lisans Programları Öğretim Süresi Puan Türü
Alanı ve Tüm Dalları Basım ve Yayım Teknolojileri 2 Yıl TYT
Bilgisayar Operatörlüğü 2 Yıl TYT
Bilgisayar Programcılığı 2 Yıl TYT
Bilgisayar Teknolojisi 2 Yıl TYT
Bilgi Yönetimi 2 Yıl TYT
Bilişim Güvenliği Teknolojisi 2 Yıl TYT
Coğrafi Bilgi Sistemleri 2 Yıl TYT
Dijital Fabrika Teknolojileri 2 Yıl TYT
E-Ticaret ve Pazarlama 2 Yıl TYT
Grafik Tasarımı 2 Yıl TYT
İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü 2 Yıl TYT
İnternet ve Ağ Teknolojileri 2 Yıl TYT
Mobil Teknolojileri 2 Yıl TYT
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği 2 Yıl TYT
Sahne Işık ve Ses Teknolojileri 2 Yıl TYT
Web Tasarımı ve Kodlama 2 Yıl TYT
Yeni Medya ve Gazetecilik 2 Yıl TYT

Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları:

Teknoloji Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.

Dal Adı Yükseköğretim Lisans Programları Öğretim Süresi Puan Türü
Alanı ve Tüm Dalları Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K.) 4 Yıl SAY